Navn :   Ali
Tittel :  Al -Ridha
Født :   11. Zilqad år 153 (e.h.) i Medina
Fars navn :  Imam Musa Kadhim (as)
Mors navn :  Ummul Baneen Najma
Død :   Han døde i en alder av 55, i Mashad i Iran. Den 23. Dhulqada år 203 (e.h.). Han ble forgiftet av Mamoon Rashid.
Begravd :  Mashad (Iran)


Imam Ali Redha (as) ble født i Medina og vokste opp under den hellige veiledning av sin far i  35 år. Imam Ali Redha (as) var sønn av Imam Musa Kadhim (as), den syvende imam. Hans mor het Ummul-Banin Najmah. Hans egen innsikt og klarhet i religiøse anliggender, kombinert med god veiledning og undervisning fra sin far, gjorde ham unik i sitt åndelige lederskap.  Den åttende imam var den levende eksempel på gudfryktighet, som han hadde arvet fra profeten (SA), ridderlighet og sjenerøsitet som han hadde arvet fra Imam Ali (as). Den åttende imam var allsidig begavet person, og mestret flere språk.

 


LEDELSEN
Imam Musa al Kadhim (as) ble forgiftet mens han var fengslet,  og døde den 25. Rajab, 183 år EH. Samme dag, ble imam Ali al-Redha (as) erklært som den åttende imamen. Ar Imam Ali (as) hadde en betydelig oppgave foran seg, nemlig å videreformidle den rette tro spesielt i en tid hvor den hensynsløse kongen al-Mamun regjerte. Mange som valgte å følge den rette troen ble fengslet og torturert.

Den åttende imam nøt  stor respekt blant befolkningen. Imam Redhas betydelige popularitet samt folkets kjærlighet, lojalitet og dypeste hengivenhet overfor ham ergret kong Al-Mamun. Kongen var bevisst på det faktum at han ikke ville overleve politisk hvis han ikke viste sin lojalitet til imam Redha Kongens etterretningstjeneste hadde gjort det klart  for sin konge, at det  iranske folket hadde gitt  sin komplette lojalitet ovenfor  Imam Ali Redha.  Den eneste måten kongen kunne vinne folkets hjerter var ved å late som om han også respekterte imamen.  Al-Mamun var svært skarpsindip og utarbeidet en kynisk plan. Han bestemte seg for å invitere imamen og utpeke han som tronarving. På denne måten ville han få folkets støtte og samtidig fortsette å regjere hensynsløst. Den åttende imamen (as) ble tvunget til å forlate Medina,  og ble sendt til  kong al-Mamun.  Al-Mamun viste ham sin beste gjestfrihet og enorm respekt, og sa til ham: 
«Jeg ønsker å bli kvitt dette kalifatet og gi den til deg.»

Men imam Redha visste hva som var hensikten med dette vennlige tilbudet. Imam Aredha  avviste kongens tilbud. Ved en senere anledning  gjentok al-Mamun tilbudet via brev: 
«Hvis du avviser det jeg har tilbudt deg, må du godta å være tronarving etter meg.» Igjen avslo Imam Ali Aredha tilbudet.  Men da kongen insisterte flere ganger og kom med flere trusler akepterte den åttende imam dette på visse betingelser,blant annet at han ikke ville blande seg i politikken.
Da imam aksepterte tilbudet åpnet muligheten for at han kunne leve et storslått kongelig liv, men han nektet for materielle goder. Han tilbrakte mesteparten av sin tid til å be og tjene folket.


DØD OG BEGRAVELSE
Al-Mamun skjønnte etterhvert at den åttende imam ikke var interesseret i de politiske anliggender, samtidig som kongen ikke fikk imamens velsignelse for sine hensynsløse og ureligiøse handlinger.Almamun så i tillegg at imam Aredha fikk flere og flere tilhengere.Al-Mamun innså  at hans egen popularitet var dalende, og for å sikre sin egen overlevelse drepte han imamen med forgiftede druer.

Imam Ali Aredha (as) døde den 17. Safar 203 AH, og han ble gravlagt i Tus (Mashhad). Utallige muslimer besøker helligdommen hvert år.

Applikasjon “Veien til Allah” er et håndholdt bibliotek kombinert med verktøy som kan brukes til bønn, som bønnetider, qibla kompass og taqibaat dua. Biblioteket inneholder historien om profeten og Ahlulbayt (fvmd). Du kan lese dua på norsk og arabisk. Last ned Veien Til Allah app idag. Tilgjengelig både på Google Play og App Store.